Archiwum aktualności

POMIECHÓWEK kulinarny

01.04.2009

Gminny Ośrodek Kultury w Pomiechówku wraz z:
Zespołem Szkół
Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Pomiechówku 
zapraszają na cykl :

POMIECHÓWEK kulinarny pod Patronatem Honorowym Wójta Gminy Pomiechówek

Spotkanie VI
W wielkanocnym koszyku


2 kwietnia 2009 (czwartek), godz. 18:00
Zespół Szkół RCKU w Pomiechówku, ul. Ogrodnicza 6

w programie:
degustacja babki wielkanocnej
wielkanocne dekoracje stołów
pokaz wykonania farszów do jaj
sposoby dekoracji jaj

JAJA FASZEROWANE WIOSENNE
l łyżka majonezu
4 jaja ugotowane na twardo
'/2 świeżego ogórka
6 rzodkiewek
sól, pieprz
l łyżka posiekanego szczypiorku

Ogórka, rzodkiewki i szczypiorek drobno pokroić. Jaja przekroić na pół, wyjąc żółtka, połączyć z majonezem i warzywami. Doprawić solą i pieprzem, z masy formować kulki i nakładać je do białek. Posypać szczypiorkiem.

JAJA FASZEROWANE SEREM I SZYNKĄ

8 jaj
15 dag szynki
5 dag parmezanu
50 ml śmietany
Vegeta
majonez
zielona sałata.

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić w poprzek na pół i wyjąć z nich żółtka. Szynkę, ser i żółtka zemleć. Dodać śmietanę, przyprawić l łyżeczką Yegety i wymieszać. Białka napełnić farszem, nadając im kształt całego jajka. Ułożyć na liściach sałaty, polać majonezem i posypać posiekanym szczypiorkiem.

JAJA FASZEROWANE RYBĄ I GRZYBKAMI

5-6 jaj ugotowanych na twardo
10 dag wędzonej ryby
3-4 marynowane grzybki
łyżka majonezu
1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
kilka liści sałaty
1/2 kolorowej papryki
po kilka rzodkiewek i gałązek natki pietruszki do dekoracji

Jaja obrać, przekroić wzdłuż na połowy, wyjąć żółtka. Rybę oczyścić z ości. Do żółtek dodać rybę, posiekane grzybki, część drobno pokrojonej papryki, majonez, łyżkę szczypiorku. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Białka napełnić masą, ułożyć na półmisku, udekorować pozostałymi warzywami.

JAJA FASZEROWANE PIECZARKAMI

8 jajek,
3 łyżki majonezu dekoracyjnego,
łyżka masła,
mała cebulka,
6 pieczarek,
natka,
3 oliwki faszerowane papryką,
łyżeczka kawioru,
6 kaparów,
sól, pieprz,
paryka,

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, pokroić na połówki, ostrożnie wybrać żółtka. Dwa żółtka odłożyć, resztę utrzeć z majonezem. Przyprawić solą i pieprzem. Masę umieścić w szprycy. Napełnić nią połowę jajek. Udekorować kawiorem i kaparami. Rzeżuchę przełożyć na półmisek na nim ustawić jajka. Ochłodzić. Posiekać cebulę i pieczarki, przesmażyć na maśle. Przyprawić solą i pieprzem. Przestudzić, zmiksować z odłożonymi żółtkami. Dodać łyżeczkę posiekanej natki. Masą napełnić pozostałe połówki białek, ułożyć na posłaniu z rzeżuchy obok wcześniej przygotowanych jajek. Udekorować listkami natki i plasterkami oliwek.

Wspierają nas:

 

 

 

 

Kalendarz Wydarzeń

Informujemy, że Twoje dane osobowe będą przetwarzane przez Urząd Gminy Pomiechówek jako Administratora danych, w celu zrealizowania sprawy, w której się z nami kontaktujesz. Twoje dane będziemy przechowywać do czasu zrealizowania sprawy, w której się z nami kontaktujesz i wygaśnięcia ewentualnych roszczeń z nią związanych. Przysługuje Ci prawo dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii, poprawienia, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, wniesienia skargi do organu nadzorczego oraz do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w każdym czasie. Podanie danych jest dobrowolne, jednak jeżeli tego nie zrobisz nie będziemy mogli się z Tobą skontaktować, a tym samym – załatwić sprawy, w której się z nami kontaktujesz. Dane kontaktowe do inspektora danych osobowych: Justyna Wyrzykowska iod@pomiechowek.pl