- Pomiechówek
- Samorząd
- Turystyka i sport
- KINO
- Kultura i oświata
- Zdjęcia
- Kontakt
Gminny Ośrodek Kultury w Pomiechówku wraz z:
Zespołem Szkół
Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Pomiechówku
zapraszają na cykl :
POMIECHÓWEK kulinarny pod Patronatem Honorowym Wójta Gminy Pomiechówek
Spotkanie VI
W wielkanocnym koszyku
2 kwietnia 2009 (czwartek), godz. 18:00
Zespół Szkół RCKU w Pomiechówku, ul. Ogrodnicza 6
w programie:
degustacja babki wielkanocnej
wielkanocne dekoracje stołów
pokaz wykonania farszów do jaj
sposoby dekoracji jaj
JAJA FASZEROWANE WIOSENNE
l łyżka majonezu
4 jaja ugotowane na twardo
'/2 świeżego ogórka
6 rzodkiewek
sól, pieprz
l łyżka posiekanego szczypiorku
Ogórka, rzodkiewki i szczypiorek drobno pokroić. Jaja przekroić na pół, wyjąc żółtka, połączyć z majonezem i warzywami. Doprawić solą i pieprzem, z masy formować kulki i nakładać je do białek. Posypać szczypiorkiem.
JAJA FASZEROWANE SEREM I SZYNKĄ
8 jaj
15 dag szynki
5 dag parmezanu
50 ml śmietany
Vegeta
majonez
zielona sałata.
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić w poprzek na pół i wyjąć z nich żółtka. Szynkę, ser i żółtka zemleć. Dodać śmietanę, przyprawić l łyżeczką Yegety i wymieszać. Białka napełnić farszem, nadając im kształt całego jajka. Ułożyć na liściach sałaty, polać majonezem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
JAJA FASZEROWANE RYBĄ I GRZYBKAMI
5-6 jaj ugotowanych na twardo
10 dag wędzonej ryby
3-4 marynowane grzybki
łyżka majonezu
1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
kilka liści sałaty
1/2 kolorowej papryki
po kilka rzodkiewek i gałązek natki pietruszki do dekoracji
Jaja obrać, przekroić wzdłuż na połowy, wyjąć żółtka. Rybę oczyścić z ości. Do żółtek dodać rybę, posiekane grzybki, część drobno pokrojonej papryki, majonez, łyżkę szczypiorku. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Białka napełnić masą, ułożyć na półmisku, udekorować pozostałymi warzywami.
JAJA FASZEROWANE PIECZARKAMI
8 jajek,
3 łyżki majonezu dekoracyjnego,
łyżka masła,
mała cebulka,
6 pieczarek,
natka,
3 oliwki faszerowane papryką,
łyżeczka kawioru,
6 kaparów,
sól, pieprz,
paryka,
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, pokroić na połówki, ostrożnie wybrać żółtka. Dwa żółtka odłożyć, resztę utrzeć z majonezem. Przyprawić solą i pieprzem. Masę umieścić w szprycy. Napełnić nią połowę jajek. Udekorować kawiorem i kaparami. Rzeżuchę przełożyć na półmisek na nim ustawić jajka. Ochłodzić. Posiekać cebulę i pieczarki, przesmażyć na maśle. Przyprawić solą i pieprzem. Przestudzić, zmiksować z odłożonymi żółtkami. Dodać łyżeczkę posiekanej natki. Masą napełnić pozostałe połówki białek, ułożyć na posłaniu z rzeżuchy obok wcześniej przygotowanych jajek. Udekorować listkami natki i plasterkami oliwek.